***  internetový časopis nejen pro ženy  ***  *** magazín životního stylu  ***  *** stárnutí je jediný způsob, jak žít dlouho ***

Dnes má svátek:


 
 dušená karotka
 karotka se smetanou
 zelné placky
 kysané zelí s fazolemi
 květákové lečo
 špenát se šlehačkou
 fazolové lusky na smetaně
 zapečený květák s bramborem
 fazole na paprice
 čočka na kyselo
 fazolové lusky s ementálem
 karbanátky z cukety

 

 
polévka maso drůbež těstoviny, rýže saláty brambory sladké ryby za babku

Zelenina a luštěniny

Dušená mladá karotka
10 karotek, 30 g másla, 1 lžička cukru, trochu polévky.
Mladou karotku pod vodou jen omyjeme a nožem oškrábeme - neloupáme. V troše polévky ji povaříme. Na pánvi rozpustíme cukr, přidáme máslo a podlijeme trochou vývaru z karotky. Přidáme mrkev a chvíli dusíme, až je lesklá a měkká. Můžeme ji posypat zelenou sekanou petrželí. Podáváme ji k obědu jako předkrm nebo jako přílohu k vařenému hovězímu masu.

Karotka se smetanou
500 g mladé mrkve, 2 kostky cukru, sůl, 60 g másla, 1/8 l sladké smetany, zelená petržel, trochu citrónové šťávy.
Očištěnou mrkev nakrájíme na nudličky nebo na kolečka a dusíme na másle s cukrem, solí a trochou vody. Když se šťáva vydusí a mrkev je měkká, přilijeme smetanu a mrkev v ní prohřejeme. Když neseme na stůl, pokapeme citrónovou šťávou a přidáme sekanou zelenou petržel.

Zelné placky
50 dkg kyselého zelí, 2 lžíce hrubé mouky, 10 dkg na kostičky nakrájeného salámu, 1 vejce, sůl, kmín, mletý pepř.
Zelí necháme okapat a překrájíme na menší kousky. Smícháme s moukou, vejcem, salámem. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a promícháme. Na pánvi v rozpáleném tuku smažíme placky po obou stranách.

Kysané zelí s fazolemi
50 dkg kysaného zelí s lákem, 30 dkg bílých fazolí, sůl, voda, 1 dkg sladké mleté papriky, 2 dkg cukru, 6 dkg rajského protlaku, lžíce octa, 1 dkg hladké mouky a 1/8 l smetany.
Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den je uvaříme do měkka. Kysané zelí překrájíme a s lákem a trochou vody uvaříme rovněž do měkka. Potom uvařené zelí a fazole dáme do hrnce, přidáme rajský protlak, papriku, sůl, ocet, cukr, zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a povaříme. Podáváme jako samostatný pokrm s vařenými brambory nebo jako přílohu k uzenému masu.

Květákové lečo
Květák, 250 g zelené papriky, 250 g rajčat, 100 g cibule, lžíce sádla, sůl, 100 g předvařené rýže, strouhaný sýr na posypání.
Z pokrájené zelené papriky, rajčat i cibule udusíme na sádle lečo. Přidáme do něho předvařenou rýži a podle chuti osolíme. Doměkka uvařený květák rozložíme na talíře, polijeme lečem s rýží a posypeme strouhaným sýrem.

Špenát se šlehačkou
500 g čerstvého špenátu, sůl, 1/4 l šlehačky, 80 g strouhaného sýra.
Listy špenátu obereme a v několika vodách opereme. Pak je dáme do širšího kastrolu, podlijeme vodou a povaříme. Když špenát změkne, jemně jej usekáme, nebo umeleme, osolíme a promícháme s dobře ušlehanou šlehačkou a strouhaným sýrem. Podáváme jako přílohu k smaženému masu.

Fazolové lusky na smetaně
60 dkg fazolových lusků, sůl, 3 dkg hladké mouky, 4 dkg sádla nebo 7 dkg slaniny, 5 dkg cibule, stroužek česneku, 1 dkg mleté sladké papriky, 3 dl vývaru, lžíce octa, 1 dl kyselé smetany a zelená petržel.
Očištěné fazolové lusky nakrájíme na kousky dlouhé asi 2 cm a ve větším množství vroucí slané vody je uvaříme do měkka. Z mouky, sádla nebo rozškvařené slaniny, drobně nakrájené cibule, rozetřeného česneku a mleté papriky si připravíme světlou jíšku, podlijeme vývarem nebo vodou a za občasného míchání asi 15 minut vaříme. Do zahoustlé omáčky vložíme uvařené, scezené fazolové lusky, ochutíme octem, přilijeme smetanu, krátce vaříme a nakonec přimícháme ještě rozsekanou zelenou petržel. Podáváme jako přílohu k vařenému nebo dušenému hovězímu masu.

Zapečený květák s brambory / pro 6 osob /
1 větší květák, 75 dkg vařených brambor, 15 dkg šunkového salámu, 10 dkg nastrouhaného ementálu, 10 dkg másla, 1/4 l mléka nebo smetany, 2 až 3 vejce, 3 dkg strouhanky a sůl.
Květák uvařený ve slané vodě rozebereme na růžičky. Brambory, které jsme uvařili ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Šunkový salám taky jemně nakrájíme na kostičky. Do ohnivzdorné mísy vymazané máslem dáme nejdříve vrstvu brambor, trochu osolíme, na to dáme vrstvu květáku, posypeme šunkovým salámem a nastrouhaným sýrem, pokapeme máslem a tak střídavě pokračujeme. Navrch dáme vrstvu brambor, osolíme, potřeme rozpuštěným máslem a troubě asi 10 minut zapékáme. Pak v mléce nebo smetaně rozkvedláme vejce, trochu osolíme, nalijeme na pokrm, posypeme strouhankou a dopékáme v troubě tak dlouho, až povrch zčervená. Podáváme se salátem ze syrové zeleniny.

Fazole na paprice
25 dkg bílých fazolí, 2 dkg cibule, 2 dkg tuku, 2 dkg hladké mouky, lžička mleté papriky, sůl a 1/8 litru mléka nebo smetany.
Fazole přebereme, opereme a namočíme na noc do vody. Vaříme je v téže vodě pod poklicí do měkka. Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme, přidáme papriku, podlijeme trochou vývaru z fazolí a asi 15 minut vaříme. Pak přidáme uvařené fazole, sůl, přilijeme mléko nebo smetanu a ještě povaříme.

Čočka na kyselo
50 g čočky, 5 dkg tuku, 10 g cibule, 5 g hladké mouky, ocet, sůl, mletý pepř, malý kousek česneku.
Čočku zalijeme studenou vodou a necháme 3 hodiny bobtnat. Pak vodu slijeme a čočku uvaříme v čerstvé vodě doměkka. Cibuli drobně nakrájíme, zpěníme na tuku, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody, rozšleháme a povaříme. Po chvilce přidáme scezenou čočku, okyselíme octem, osolíme, opepříme a dochutíme rozetřeným česnekem a krátce podusíme.

Fazolové lusky s ementálem
600 g fazolových lusků, 50 g másla, 100 g uzeného masa, sůl, 100 g ementálu.
Z fazolových lusků odstraníme tuhá vlákna, a v osolené vodě uvaříme. Ještě horké urovnáme na talíři, posypeme rozškvařeným mletým uzeným masem, strouhaným ementálem a polijeme máslem.

Karbanátky z cukety
1 cuketa, 1 vejce, 10 dkg tvrdého sýra, 10 dkg měkkého salámu, česnek, sůl, trochu hladké mouky, strouhanka.
Oloupanou a jadérek zbavenou cuketu nastrouháme nahrubo. Přes utěrku vymačkáme šťávu. Přidáme 1 celé vejce, nastrouhaný sýr, na kostičky nakrájený měkký salám, utřený česnek, mouku a strouhanku. Tvoříme karbanátky, které před smažením obalíme v mouce.



 

Kam s penězi
Rodinné finance
Postřehy
Životní styl
Péče o tělo
Zdravá výživa
Potravinové doplňky
Civilizační choroby
Rady do života
Domácí rádce
Údržba bytu
Péče o domácnost
Vaříme
DIA
Z kuchyně babiček
Tvorba mladých
Tipy na výlet
Kuriozity
O mém podnikání
O mně
Archiv



spolupráce s
finanční a ekonomické poradenství

webmaster