***  internetový časopis nejen pro ženy  ***  *** magazín životního stylu  ***  *** stárnutí je jediný způsob, jak žít dlouho ***

Dnes má svátek:


 
nové s brynzou
nové se slaninou
nové se zeleninou
bramborové karbanátky
bramborový mozeček
zapečené se zelím
bramboráčky se sýrem
houby zapečené s brambory
dušené se smetanou
pečené s tvarohem
plněné bram.šišky
bramborové placičky se sýrem

 

 
polévka maso drůbež těstoviny, rýže zelenina,luštěniny saláty sladké ryby za babku

Brambory

Nové brambory s brynzou
1 kg nových brambor, 30 dkg brynzy, sůl, 12 dkg slaniny, 1/4 l mléka, 2 až 3 vejce a 3 dkg másla.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme na menší pekáč, necháme ji v něm zesklovatět a pak ji slijeme do hrnečku. Do vymaštěného pekáče dáme vrstvu vařených brambor nakrájených na kostky, osolíme, potřeme je brynzou zředěnou trochou mléka a posypeme částí rozškvařené slaniny. Na to dáme opět vrstvu brambor, znovu je osolíme, potřeme brynzou, posypeme slaninou a tak střídavě postupujeme, až je pekáč plný. Vrchní vrstvu tvoří brambory. Po krátkém zapečení zalijeme pokrm osoleným mlékem rozšlehaným s vejci, povrch pokapeme rozpuštěným máslem a znovu v troubě asi 25 minut zapékáme. Podáváme s hlávkovým salátem

Nové brambory se slaninou
2 kg malých nových brambor, sůl, kmín, 20dkg slaniny, 6 dkg cibule a 2 až 3 dkg sladké mleté papriky.
Brambory dobře omyjeme, uvaříme s kmínem v osolené vodě a pak je oloupeme. V kastrole rozškvaříme kostičky nakrájené slaniny, osmažíme v ní drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou a ihned podlijeme 3 lžícemi odvaru z brambor. Potom do toho vsypeme oloupané uvařené brambory, podle chuti přisolíme, promícháme a krátce prohřejeme. Podáváme jako samostatný pokrm se salátem ze syrové zeleniny.

Nové brambory se zeleninou
1 kg nových brambor, 12 dkg másla, 6 dkg cibule, 10 karotek, 3 brukve, 50 dkg zeleného hrášku, 1/2 litru vývaru, sůl, mletý pepř a zelená petržel.
Syrové oškrábané brambory opláchneme a nakrájíme na větší kostky. V kastrole na másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme k ní očištěnou karotku nakrájenou na menší kousky, brukev a brambory, podusíme, pak směs podlijeme asi do poloviny vývarem a dusíme do poloměkka. Nyní k tomu přidáme hrášek, sůl, pepř, jemně rozsekanou petržel, promícháme, zakryjeme poklicí a dusíme do měkka. Podáváme jako přílohu k vařenému nebo dušenému hovězímu masu nebo karbanátkům.

Bramborové karbanátky
500 g vařených studených brambor, sůl, 1 vejce, 50 g slaniny, 50 g salámu, trochu strouhanky, tuk na smažení.
Strouhané brambory osolíme, přidáme kostičky nakrájeného salámu a slaniny, zaděláme vejce a zahustíme trochou strouhanky. Tvoříme malé ploché karbanátky a smažíme na tuku. Podáváme se zeleninovým salátem.

Bramborový mozeček
DOPLNIT

Brambory zapečené se zelím
1 kg brambor, 100 g slaniny, 500 g dušeného zelí, 50 g sádla, šálek mléka.
Zbude-li nám dušené zelí, využijeme je takto. Uvaříme brambory, nakrájíme je na kolečka a pokryjeme částí vymazaný pekáček. Na brambory dáme vrstvu zelí a posypeme rozškvařenou slaninou. Navrch zase dáme brambory. Každou vrstvu osolíme a můžeme i pokmínovat. Navrch je vrstva brambor, pokapeme ji tukem vyškvařeným ze slaniny a zalijeme mlékem. V troubě asi půl hodiny zapékáme.

Bramboráčky se sýrem
800 g brambor, 1 paprikový lusk, 1 svazek cibulky, 100 g anglické slaniny, 2 vejce, sůl, pepř, muškát, 20 g másla, 150g sýra na strouhání, 1 svazek petrželky.
Brambory si den předem uvaříme ve slupce. Vychladlé je potom oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Omyjeme a očistíme papriku s cibulkou. Papriku nakrájíme na slabé proužky a cibulku i s natí na kolečka. Slaninu pokrájíme na drobné kostičky a osmahneme. Brambory smísíme s pokrájenou paprikou, cibulkou i s vysmahnutou slaninou. Přimícháme vejce a muškát, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme máslo a dozlatova na něm bramboráčky osmahneme. Smažíme z každé strany. Na jemném struhadle nastrouháme sýr. Vždy část jej nasypeme na téměř hotový bramborák a necháme rozpustit. Hotové bramboráčky na závěr posypeme drobně nasekanou petrželkou.

Houby zapečené s brambory
60 dkg vařených vychladlých brambor, 30 dkg hub, 4 dkg másla, trochu kmínu, 3 dkg cibule, sůl, 1/4 litru mléka, 2 vejce a trochu tuku na vymazání kastrolu a pokropení brambor.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Očištěné houby nakrájíme na kostičky a v kastrole na másle s kmínem a drobně nakrájenou cibulkou asi 10 minut dusíme. Ohnivzdornou mísu nebo kastrol vymažeme tukem, naklademe vrstvu brambor, trochu je osolíme, na ně dáme vrstvu podušených hub, pokropíme tukem a tak střídavě pokračujeme. Poslední vrstva musí být brambory. Vložíme do trouby a po krátkém zapečení zalijeme pokrm mlékem, v němž jsme rozkvedlali vejce a dopečeme. Zapečení trvá asi 30 až 40 minut. Podáváme se salátem ze syrové zeleniny. / pro 4 osoby/

Brambory dušené se smetanou
1 kg brambor, sůl, 3 dkg sádla do vody, 60 g sádla, 1 cibule, 1/2 lžičky sladké papriky, asi 1/4 l kyselé smetany.
Oloupané na kostky nakrájené brambory zalijeme trochou vody se solí a sádlem, přikryjeme pokličkou a na mírném teple dusíme. Na dalším sádle osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku. Přidáme skoro měkké brambory, zalijeme je smetanou a zvolna dodusíme.

Pečené brambory s tvarohem
1 kg brambor, sůl, 300 g tvarohu, 100 g másla, hodně pažitky.
Brambory kartáčkem dobře omyjeme a ponecháme se slupkou. Rozřízneme je na polovinu a řeznou stranou je srovnáme na čistý plech. Dáme do trouby a když jsou upečené, měkké, srovnáme je opečenou řeznou stranou nahoru do misky, na každý brambor dáme kopeček tvarohu utřeného s máslem a hustě posypeme sekanou pažitkou. Na zapití mléko - a máme levnou a zdravou večeři.

Plněné bramborové šišky
500 g brambor, 150 g hrubé mouky, sůl, 1 vejce, 200 g uzeného masa, 60 g sádla.
Na vále zpracujeme nastrouhané brambory s moukou, vejcem a solí v těsto. Vyválíme je a nakrájíme z něho obdélníčky. Na každý dáme proužek vařeného uzeného masa a zabalíme. Šišky uvaříme v osolené vodě za 10 minut, odcedíme, pokropíme rozehřátým tukem a podáváme s hlávkovým salátem.

Bramborové placičky se sýrem
1/2 kg brambor, 5 dkg mouky, sůl, 5 dkg strouhaného sýra, 1 stroužek česneku, špetka majoránky.
Vařené brambory jemně nastrouháme, osolíme, okořeníme česnekem a majoránkou, přidáme strouhaný sýr a tolik mouky, abychom mohli vyválet malé tenké placičky. Pečeme je do červena na rozpáleném oleji.



 

Kam s penězi
Rodinné finance
Postřehy
Životní styl
Péče o tělo
Zdravá výživa
Potravinové doplňky
Civilizační choroby
Rady do života
Domácí rádce
Údržba bytu
Péče o domácnost
Vaříme
DIA
Z kuchyně babiček
Tvorba mladých
Tipy na výlet
Kuriozity
O mém podnikání
O mně
Archiv



spolupráce s
finanční a ekonomické poradenství

webmaster