***  internetový časopis nejen pro ženy  ***  *** magazín životního stylu  ***  *** stárnutí je jediný způsob, jak žít dlouho ***

Dnes má svátek:


 
kuře se zelím a uzeninou
kuřecí závitky
kuře dušené po královsku
kuřecí nudličky po valašsku
kuře dušené se zeleninou
kuřecí paprikáš
husa pečená na zázvoru
lahůdkové kuřecí řízky
kuře smažené v těstíčku
plněné kuře
kuře po staročesku
Kuřecí kapsy

 

 
polévka těstoviny,rýže maso zelenina,luštěniny saláty brambory sladké ryby za babku

Drůbež

Kuře se zelím a uzeninou
Kuře, 1 kg kysaného zelí, 2 klobásy, koření (může být grilovací), sůl.
Zelí zbavte přebytečné vody, smíchejte s klobásami nakrájenými na malé kostičky a dochuťte kořením. Dle chuti osolte. Nádivkou naplňte omyté kuře, zašijte nebo sepněte jehlou. Na povrchu kuře ještě dosolte, okořeňte a upečte ve vymazaném pekáči. Mírně podlijte vodou. Podávejte s bramborovým knedlíkem.

Kuřecí závitky
400 g kuřecích prsíček, 120 g slaniny, 200 g párku, sůl, pepř, 100 g másla, 100 g oleje, 50 g mouky.
Kuřecí prsíčka nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a položíme plátek slaniny a párek. Srolujeme závitky, které ovážeme nití. Opékáme na oleji, podlijeme vodou a dusíme. Po udušení poprášíme výpek moukou a podlijeme vodou. Provaříme a zjemníme máslem. Podáváme s vařenými bramborami.

Kuře dušené po královsku
1 kuře, sůl, trochu mletého pepře a mletého zázvoru, 4 hřebíčky, šťáva z poloviny citrónu, 2 dl bílého vína, 10 dkg másla, 1 malá cibule, 4 větší křehká jablka, nepatrně muškátového květu, lžička medu, 8 dkg vlašských ořechů, 6 dkg hrozinek a 1 menší citrón.
Rozčtvrcené kuře osolíme, opepříme, nepatrně posypeme mletým zázvorem, propícháme hřebíčkem, dáme do hlubší mísy, pokapeme citrónovou šťávou a trochou vína a necháme přes noc v chladničce marinovat. Potom v kastrole na rozpáleném másle čtvrtky kuřete rychle do světle žluta opečeme. K opečenému kuřeti přidáme plátky cibule, zalijeme zbylým vínem a zakryté dusíme do měkka. Před dohotovením přidáme oloupaná, rozčtvrcená jablka, okořeněná muškátovým květem, med, rezsekaná jádra vlašských ořechů, spařené hrozinky a plátky citrónu. Je-li třeba, zalijeme pokrm ještě trochou vína a dusíme tak dlouho, až jablka změknou. Podáváme s rýži. / pro 4 osoby /

Kuřecí nudličky po valašsku
600 g kuřecích prsou, 21 cibule, 80 g oleje, 60 g másla, 30 g rozinek, 200 g švestkového kompotu bez nálevu, sůl, 40 g vlašských ořechů.
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme maso, orestujeme, vsypeme spařené rozinky., rozčtvrcené švestky, podle chuti přisolíme a krátce podusíme. Před dokončením zjemníme máslem. Na talíři posypeme rozsekanými jádry vlašských ořechů. Podáváme s rýži.

Kuře dušené se zeleninou
1 kuře, 10 dkg másla, sůl, 20 dkg mladé zeleniny /karotka, brukev, květák, hrášek), 1 dkg hladké mouky.
Očištěné čtvrtky kuřete opečeme na másle. Podlijeme trochou vody, přidáme zeleninu nakrájenou na nudličky a dusíme , až jsou maso i zelenina měkké. Pak omáčku zahustíme 1 dkg másla uhněteným s 1 dkg hladké mouky (na kuličku) a povaříme. Podáváme s brambory.

Kuřecí paprikáš
120 g kuřecího (krůtího) masa bez kostí, 1 lžička oleje, mletá sladká paprika, 20 g cibule, 20 g zelené papriky, 1 lžíce rajčatového kečupu, 2 lžíce smetany (12%), 5 g hladké mouky.
Maso nakrájíme na stejně velké kostky. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, vmícháme maso a za stálého míchání je opékáme do vydušení šťávy. Poprášíme je mletou paprikou, osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme za častého míchání, až maso téměř změkne. Pak přidáme papriku nakrájenou na nudličky, kečup, mouku rozmícháme ve smetaně, podle potřeby podlijeme trochou vody a krátce podusíme.

Husa pečená s česnekem na zázvoru
Půlka husy, 4 stroužky česneku, sůl, lžička mletého zázvoru, 6 dkg sádla a vývar.
Očištěnou půlku husy protýkáme proužky česneku, pak ji osolíme a okořeníme mletým zázvorem. V pekáči rozpustíme sádlo, vložíme do něho připravenou husu nejdříve kůží dolů a v troubě zvolna pečeme. Při pečení husu občas poléváme vypečenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar. Pak husu obrátíme a dopečeme prudce v hodně horké troubě, abychom dosáhli chrupavé kůrky. Upečenou husu vyjmeme a nasekáme na porce. Ze šťávy sebereme přebytečný tuk a porce husy upravíme na mísu a šťávou je přelijeme. Podáváme s bramborovým knedlíkem a dušeným zelím. / pro 4-6 osob /

Lahůdkové kuřecí řízky
2 kuřecí řízky, 2 tenké plátky sýra, 1 lžička oleje. Směs: 1 lžička oleje, 40 g cibule, 40 g oloupaného jablka, 40 g sterilovaných okurek, 1 lžička kečupu, sůl, špetka mleté sladké papriky.
Kuřecí řízky rozkrojíme na rovné plátky, po krajích je nařízneme, naklepeme, osolíme a zvolna opečeme na oleji po jedné straně, pak je obrátíme a opékáme ještě 2 minuty. Poklademe je připravenou směsi, pokryjeme plátkem sýra, který pokapeme trochou vypečené šťávy, a dusíme pod poklicí ještě asi 2 minuty, až se sýr začne tavit. Hned podáváme. Směs: Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme na nudličky nakrájené jablko a okurek a za stálého míchání krátce podusíme. Vmícháme mletou papriku, kečup, sůl a vše rychle prohřejeme.

Kuře smažené v těstíčku
1 kuře, 1 vejce, trochu polohrubé mouky, sůl, 1 lžíce bílého vína (nebo vody), 10 dkg oleje na smažení.
Očištěné, částečně vykostěné kuře namočíme v těstíčku. Těstíčko našleháme z vejce, trochy vína, soli a tolik mouky, aby bylo zahoustlé jako na kapání. Porce vysmažíme do červena v rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovým salátem.

Plněné kuře
1 kuře, 150 g šunkového nebo drůbežího salámu, 150 g plátkového sýra, sůl.
Kuře osolíme uvnitř i na povrchu, naplníme roličkami z koleček salámu a plátků sýra, otvory v kuřeti sepneme jehlami a kuře vložíme do pekáče prsy dolů. Dusíme je nejprve v troubě pod poklicí, poloměkké kuře obrátíme prsy nahoru a dopečeme bez příklopu. Při pečení kuře přeléváme vypečenou šťávou a podléváme horkou vodou.

Kuře po staročesku
1 kuře, sůl, trochu mletého zázvoru, 2 lžíce oleje, 10 dkg másla, asi 2 dl vývaru z kostky masoxu, 2 dkg hladké mouky, 2 dl šlehačky, lžíce citrónové šťávy a 5 dkg mandlí.
Kuře rozčtvrtíme, posypeme mletým zázvorem, osolíme, pokapeme olejem a necháme v chladu asi 3 až 4 hodiny odležet. Odleželé čtvrtky kuřete opečeme v kastrolu na másle po obou stranách do poloměkka, pak je podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Měkké čtvrtky vyjmeme a vložíme do kastrolu vymazaného tukem. Šťávu z kuřat částečně vydusíme, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme zbylým vývarem a povaříme. Procezenou zjemníme šlehanou smetanou a ochutíme citrónovou šťávou. Nyní jednotlivé porce kuřete, upravené na talíři, přelijeme šťávou a posypeme oloupanými mandlemi nakrájenými na nudličky. Podáváme s vařenými brambory. / pro 4 osoby /

Kuřecí kapsy
4 kuřecí řízky, sůl, pepř, 4 sušené švestky, 4 lžičky oleje, 4 mrkve, 500 ml vývaru, 4 lžičky citrónové šťávy a 4 lžíce zakysané smetany.
Kuřecí řízky omyjeme, osušíme a v každém prořízneme kapsu. Zevnitř i na povrchu osolíme a opepříme, každou kapsu naplníme nadrobno pokrájenými sušenými švestkami a spíchneme ji párátkem. Na pánvi rozehřejeme olej a řízky na něm opékáme asi 10 minut po obou stranách. Mrkev oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo kolečka, 5 minut povaříme ve vývaru a poté přidáme k masu. Vše dusíme dalších 5 minut a pak kapsy vyjmeme. Omáčku zjemníme citrónovou šťávou a zakysanou smetanou, osolíme a opepříme. Kapsy podáváme s těstovinami.



 

Kam s penězi
Rodinné finance
Postřehy
Životní styl
Péče o tělo
Zdravá výživa
Potravinové doplňky
Civilizační choroby
Rady do života
Domácí rádce
Údržba bytu
Péče o domácnost
Vaříme
DIA
Z kuchyně babiček
Tvorba mladých
Tipy na výlet
Kuriozity
O mém podnikání
O mně
Archiv



spolupráce s
finanční a ekonomické poradenství

webmaster