***  internetový časopis nejen pro ženy  ***  *** magazín životního stylu  ***  *** stárnutí je jediný způsob, jak žít dlouho ***

Dnes má svátek:


 
ryba dušená na česneku
peč. ryba se zeleninou
kapr v kabátku
krkonošský kapr se zelím
kapr dušený s křenem
kapr s houbami
pstruzi po mlynářsku
kapr po cikánsku
peč.rybí filé na houbách
peč. kapr s ementálem
pstruzi na hříbkách
liptovský kapr

 

 
polévka maso drůbež těstoviny, rýže zelenina,luštěniny brambory sladké saláty za babku

Ryby

Ryba dušená na česneku
50 dkg ryby (kapr, línek), 5 dkg slaniny, sůl, 1-2 stroužky česneku, lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, šálek vývaru nebo bílého vína.
Připravené porce ryb protáhneme slaninou nakrájenou na nudličky, potřeme slabě česnekem utřeným se solí a poprášíme moukou. V kastrole rozpustíme máslo, vložíme do něho připravené ryby a asi 8 minut opékáme. Pak je obrátíme, podlijeme vývarem nebo vínem a zakryté pokličkou dusíme do měkka.

Pečená ryba se zeleninou
800 g ryby, česnek, sůl, citrónová šťáva, sýr, 80 g másla, 200 g leča.
Očištěné porce ryby potřeme rozetřeným česnekem se solí, pokapeme citrónovou šťávou, dáme do nádoby vymaštěné části másla, přidáme lečo, posypeme strouhaným sýrem, pokryjeme kousky másla a upečeme.

Kapr v kabátku

Z porcí kapra odstraňte páteřní kosti a ve vrchní části vytvořte několik příčných zářezů, aby se porce nekroutily. Osolte je, lehce posypejte špetkou tymiánu a pokapejte citrónovou šťávou. Nechte hodinu odležet. Porce poprašte hladkou moukou, obalte plátky anglické slaniny a naskládejte do tukem vymazaného pekáčku. Upečte ve vyhřáté troubě dozlatova

Krkonošský kapr se zelím
4 porce kapra, 500 g kyselého zelí, 2 cibule, 40 g oleje, masový vývar, sůl, kmín, pepř, mletá červená paprika.
Porce kapra omyjeme, osolíme, okořeníme pepřem a prudce opečeme na oleji po obou stranách. V oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme červenou papriku a nakrájené zelí, ochutíme kmínem a dusíme doměkka. Vložíme opečené porce kapra, podlijeme vývarem a znovu podusíme.

Kapr dušený s křenem
4 porce kapra (nebo candáta), asi 1/2 l vody, lžíce octa, malá cibule, bobkový list, 5 zrnek pepře, 2 lžíce nastrouhaného křenu a 2 lžíce másla.
Vodu s octem solí a dalšími přísadami asi 10 minut vaříme. Opláchnuté a osolené porce ryby pak dusíme v kastrolu v malém množství připraveného vývaru (asi 12 minut, tj. do měkka). Dušenou rybu opatrně vyjmeme, posypeme nastrouhaným křenem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Kapr s houbami
4 porce kapra, 1/2 cibule, 100 g hub, sůl, špetka pepře, petrželka, 80 g másla, 1/2 šálku smetany, 1 šálek kysané smetany, 1/2 sklenky bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, olej.
Očištěné porce kapra osolíme, vložíme do pánve na rozpuštěné máslo a pokropíme vínem, přidáme na menší kousky pokrájené houby, sekanou cibuli, petrželku a poprášíme pepřem. Povrch zakryjeme alobalem a dáme do trouby. Dusíme do měkka. Mouku rozmícháme se sladkou i kysanou smetanou, přelijeme přes rybu a ještě chvíli zapékáme. Podáváme s vařenými brambory nebo jen s chlebem.

Pstruzi pečení po mlynářsku
4 pstruzi, 8 dkg másla, sůl, hladká mouka, trochu citrónové šťávy a zelená petržel.
Na obou stranách pstruhů uděláme příčně trochu šikmo dva až tři zářezy ostrým nožem. Pak pstruhy osolíme, obalíme v mouce a v kastrolu nebo na pánvi je na rozpáleném másle na obou stranách prudce opečeme. Upečené pstruhy dáme na talíře. Do másla, v němž se pstruzi pekli, přidáme jemně rozsekanou zelenou petržel, nakapeme citrónovou šťávu, promícháme a pstruhy jím polijeme. Podáváme s vařenými brambory.

Kapr po cikánsku
4 porce kapra, olej, 1 kg brambor, lžíce sádla, sůl, mletá pálivá paprika, pepř, drcený kmín, 4 stroužky česneku, cibule, citrón.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na kolečka a naskládáme do sádlem vymazané ohnivzdorné mísy. Brambory osolíme, okmínujeme a posypeme paprikou a pepřem. Kapra osolíme, potřeme česnekem, popepříme a opečeme v rozehřátém oleji spolu s cibulí krájenou na kolečka. Osmažené porce vložíme na připravené brambory, pokapeme citrónovou šťávou a dopečeme ve vyhřáté troubě.

Pečené rybí filé na houbách
1/2 kg rybího filé, sůl, mletý pepř, hladká mouka, 10 dkg másla, 15 dkg hříbků nebo žampiónů a 3 dkg cibule.
Rybí filé nakrájíme na čtyři větší nebo osm menších porcí, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V pánvi rozpálíme 6 dkg másla a připravené rybí filé v něm po obou stranách rychle opečeme a pak v troubě dopečeme. Ve zbylém másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, k tomu přidáme očištěné hříbky, nakrájené na plátky, osolíme, popř. opepříme a podusíme. Upečené rybí filé upravíme na mísu, do šťávy z upečeného filé přidáme dušené hříbky, promícháme, podusíme a filé tím přelijeme. Podáváme s vařenými brambory.

Pečený kapr s ementálem
600 g očištěného kapra, 60 g sýra, 100 g anglické slaniny, 50 g hladké mouky, 1 vejce, sůl, citrón, 100 g oleje.
Očištěnou půlku kapra rozsekáme asi na jeden a půl centimetru silné kousky. S porcí stáhneme kůži a vykostíme je. Osolíme a vždy mezi dva kousky ryby vložíme plátek sýry. Každou porci zabalíme do plátku anglické slaniny a upevníme párátkem. Zapékáme v troubě do měkka.

Pstruzi na hříbkách
4 pstruzi, sůl, půlka citrónu, zelená petržel, 5 dkg oleje, 5 dkg cibule, 1 dl bílého vína, 15 dkg čerstvých hříbků, 5 dkg másla, trochu kmínu a 4 dkg másla na zjemnění šťávy.
Pstruhy osolíme a do břišní dutiny vložíme osminku citrónu a kousek zelené petržele. V pánvi na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, klademe na ní připravené pstruhy a zvolna pečeme v troubě. Před dopečením přelijeme pstruhy bílým vínem, přidáme hříbky (očištěné, na plátky nakrájené, na másle podušené, osolené a pokmínované) a pstruhy dopečeme. Do šťávy z upečených pstruhů přidáme 4 dkg syrového másla. Podáváme s vařenými brambory sypanými jemně rozsekanou zelenou petrželkou.

Liptovský kapr
4 porce kapra, sůl, mletý pepř, drcený kmín, olej, 4 cibule, 4 lžíce strouhanky, 2 dl smetany, masový vývar, krájená petrželová nať.
Porce osolíme, opepříme, pokmínujeme a prudce opečeme na oleji. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, vložíme znovu porce kapra, posypeme strouhankou, polijeme smetanou, podlijeme vývarem a posypeme petrželkou. Vše upečeme ve vyhřáté troubě, podle potřeby podléváme.



 

Kam s penězi
Rodinné finance
Postřehy
Životní styl
Péče o tělo
Zdravá výživa
Potravinové doplňky
Civilizační choroby
Rady do života
Domácí rádce
Údržba bytu
Péče o domácnost
Vaříme
DIA
Z kuchyně babiček
Tvorba mladých
Tipy na výlet
Kuriozity
O mém podnikání
O mně
Archiv



spolupráce s
finanční a ekonomické poradenství

webmaster