***  internetový časopis nejen pro ženy  ***  *** magazín životního stylu  ***  *** stárnutí je jediný způsob, jak žít dlouho ***

Dnes má svátek:


 
švestková omáčka
švestkové knedlíky s mákem
švestkový kynutý koláč
rýžový nákyp
krupicová kaše s jablky
jablkový koláč
jablkovec
kynuté točenice se skořicí
trhavec s borůvkami
borůvková bublanina
borůvkový koláč
kynuté knedlíky s jahodami

 

 
polévka maso drůbež těstoviny, rýže zelenina,luštěniny saláty brambory ryby za babku

Sladká jídla

Švestková omáčka
8 dkg švestkových povidel, 4 dkg sušených švestek, 4 dkg švestek kompotovaných nebo čerstvých, 4 dkg hladké mouky, 5 dkg másla, sůl, skořice, vývar z uzeného masa, hřebíček, větší kostka cukru (podle chuti), citrónová kůra i šťáva, 2 dl smetany.
Do 0,5 l vody dáme vařit předem oprané švestky, kompotované švestky, švestková povidla. Přidáme kousíček celé skořice, hřebíček, sůl, cukr, kousíček citr. kůry. Když jsou sušené švestky měkké, zahustíme švestkový vývar máslovou jíškou, přidáme vývar z uzeného masa, šťávu z citrónu a znovu povaříme. Nakonec hustší omáčku zjemníme smetanou, ale už nevaříme. Podává se s bramborovým knedlíkem a uzeným masem.

Švestkové knedlíky s mákem
500 g vařených brambor, 70 g krupice, 70 g hrubé mouky, ořech másla, špetka soli, 1 vejce, švestky, 60 g másla, 40 g cukru, 150 g máku, 2 lžíce mléka.
Uvařené horké brambory rychle oloupeme, dáme na vál, válečkem rozmačkáme, zasypeme krupici a moukou, přidáme sůl, máslo a vejce, a vypracujeme rychle hladké těsto. Na pomoučeném vále upravíme na váleček, přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny odpočinout. Pak z válečku nakrájíme stejné kousky, do každého dobře zabalíme švestku, zakulatíme, vhazujeme do vařící vody a vaříme asi 12 minut v odkrytém hrnci. Zatím na pánvi rozpustíme máslo, vmícháme cukr a mletý mák a chvíli mícháme. Pak přidáme 2 lžíce mléka. Odkapané uvařené knedlíky na pánvi obalíme v máku a necháme ještě 10 minut na teple. Podle libosti je ještě přicukrujeme a pokapeme máslem.

Švestkový kynutý koláč
20 g droždí, 1/8 l mléka, 1/2 kg hrubé mouky, 1 vejce, 60 g másla, 60 g cukru, sůl, citr.kůra, trochu mléka, švestky.
V mléce s trochou cukru a mouky necháme vzejít droždí, přidáme je pak do ostatní mouky, vmícháme vejce, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citr.kůru a podle potřeby ještě trochu mléka. Vypracováváme těsto, které musí být měkké. Na vymazaný a pomoučený plech těsto rukama namáčenýma ve studené vodě roztáhneme, pokryjeme půlenými švestkami. Švestky dáváme slupkou dolů. Koláč necháme pak na teplém místě asi půl hodiny kynout. Těsto tak vykyne, že se dostává mezi švestky. Na povrchu posypeme švestky cukrem se skořicí. Někde je sypou také jemnou strouhankou. Koláč pečeme v předtopené troubě asi tři čtvrtě hodiny.

Rýžový nákyp
20 dkg oprané rýže, 3/4 l mléka, 5 dkg cukru, 10 dkg másla, 3 vejce, 40 dkg odkapaného kompotovaného ovoce, sůl.
Rýži uvaříme v mléce, které jsme osolili a osladili. Do uvařené rýže, kterou vyklopíme na mísu, vmícháme za tepla 10 dkg másla a po vychladnutí přidáme 3 žloutky a sníh ze 3 bílků. Polovinu hmoty vložíme do vymaštěného pekáče, na to položíme vrstvu odkapaného kompotovaného ovoce, pro vylepšení přidáme hrst hrozinek a přikryjeme zbytkem rýže. Pečeme slabou hodinu.

Krupicová kaše s jablky
1 kg jablek, 100 g krupice, trochu vody, 100 g cukru, 80 g másla, špetka soli, skořicový cukr.
Oloupaná jablka pokrájíme na menší kousky a rozvaříme s trochou vody. Pak do nich zavaříme krupici. Stálé mícháme, aby se kaše nepřipalovala. Je-li zapotřebí, zředíme trochou vody. Vmícháme cukr. Kaši dáme na talíře, posypeme skořicovým cukrem a polijeme rozehřátým máslem. Je to v létě dobré využití padaných jablek.

Jablkový koláč
150 g másla, 150 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 100 g vlašských ořechů, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 6 jablek, citrón, 100 g cukru.
Máslo třeme do pěny, přidáme cukr, celá vejce, strouhané ořechy a nakonec mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu lehce rozválíme na pomazaný plech a pomažeme připravenými jablky, přikryjeme druhou polovinou, navrch potřeme vejcem a upečeme. Jablka na nádivku oloupeme, rozkrájíme a trochu rozvaříme. Ochutíme cukrem, citrónovou kůrou a šťávou. Můžeme trochu zahustit piškotovými drobečky. Prochladlý koláč nakrájíme na řezy a pocukrujeme.

Jablkovec
6 vajec, 20 dkg cukru, 1 citrón, 4 žemle, 5 dkg másla, 50 dkg jablek.
Žloutky utřeme s máslem do pěny. Přidáme strouhanou kůrů a šťávu s citrónu. Žemle nakrájíme a namočíme v mléce. Vymačkané pak rozetřeme se žloutky a přidáme oloupaná a jemně nastrouhaná jablka a nakonec vmícháme tuhý sníh. Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a v mírné troubě pečeme asi hodinu.

Kynuté točenice se skořicí
50 dkg hladké mouky, 10 dkg cukru, 3 žloutky, 3 dkg droždí, sůl, asi 1/3 l mléka, skořice s cukrem.
Do prosáté mouky v míse přidáme cukr, sůl, pak vykynuté droždí, vlahý tuk (5 dkg), žloutky a zaděláme mlékem. Vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout. Pak vyválíme lehce válečkem plát, potřeme zbylým rozpuštěným máslem, posypeme skořicí s cukrem a svineme jako balenku. Pak ostrým nožem, který namáčíme v horké vodě, ze sýrového těsta krájíme řezy. Položíme je řeznou stranou na vymazaný plech a navrch potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Upečené pocukrujeme.

Trhanec s borůvkami
1/4 kg polohrubé mouky, 1/2 l mléka, 2 vejce, nepatrně soli, 2 lžíce cukru, kousek citrónové kůry, půl lžičky prášku do pečiva a 5 dkg másla. Borůvková směs - 30 dkg borůvek, 3 lžíce mléka a 2 lžíce moučkového cukru.
Mouku rozmícháme s mlékem na hladké těstíčko. Přimícháme žloutky, sůl, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a nakonec tuhý sníh ušlehaný s bílků a prášek do pečiva. Těstíčko musí být husté jako na kapání. Na pekáči rozpálíme máslo, vylijeme na něj těstíčko a v dobře vyhřáté troubě upečeme. Když je těsto propečené, roztrháme je vidličkou a takto upravený trhanec ještě do růžová osmahneme. Hotový trhanec podáváme s borůvkami rozmačkanými s cukrem a rozředěnými mlékem.

Borůvková bublanina
4 vejce, 150 g cukru, 120 g hrubé mouky, 300 g borůvek, tuk na vymazání formy.
V kotlíku našleháme pevný sníh, do kterého nejdříve zašleháme asi třetinu cukru. Pak vmícháme další cukr, žloutky a nakonec mouku. Toto těsto rozetřeme na dobře vymazaný a moukou vysypaný malý plech nebo pekáček a hustě posypeme borůvkami. Zvolna do růžová pečeme. Upečenou bublaninu krájíme na řezy a pocukrujeme.

Borůvkový koláč
100 g tuku, 1 vejce, 100 g cukru, 300 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli, trochu citrónové kůry, asi 1/4 l mléka.
Tuk utřeme do pěny, vmícháme cukr, vejce, citrónovou kůru a špetku soli. Pak po částech vmícháme mouku a mléko. Plech dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou a těsto na ně natřeme asi na prst silně. Nahoru nasypeme borůvky (asi 1 litr), na to nasypeme drobenku připravenou z 80 g másla, 80 g hrubé mouky a 80 g cukru. Koláč pečeme zvolna asi 3/4 hodiny.

Kynuté knedlíky s jahodami
30 dkg hrubé mouky, sůl, 1 dkg cukru, 1 dkg kvasnic, asi 2/10 litru mléka, 1 žloutek, 1 dkg másla a 30 dkg jahod. 6 dkg másla na polití, 10 dkg tvrdého tvarohu a 5 dkg cukru na posypání knedlíků.
Z kvasnic, trochy mouky a trošky vlahého mléka uděláme kvásek. Do zbylé prosáté mouky dáme cukr, vzešlý kvásek, přidáme zbylé vlahé mléko, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek, rozpuštěné máslo a sůl, a vypracujeme dosti tuhé těsto. Hotové těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout. Z vykynutého těsta utvoříme silný váleček, nakrájíme na stejné díly, každý díl rozválíme nebo prsty roztlačíme na čtvereček, dáme tři až čtyři jahody a dobře zabalíme. Knedlíky pak dáme na pomoučený vál přikryté ubrouskem vykynout. Potom je vložíme do vařící osolené vody a vaříme je nejprve přikryté poklici asi 4 minuty. Pak je obrátíme a odkryté dovaříme podle velikosti celkem asi 6-10 minut. Uvařené ihned vyndáme, několikrát propíchneme vidličkou, dáme na mísu, přelijeme rozehřátým máslem, posypeme cukrem a nastrouhaným tvarohem, který pokapeme máslem.



 

Kam s penězi
Rodinné finance
Postřehy
Životní styl
Péče o tělo
Zdravá výživa
Potravinové doplňky
Civilizační choroby
Rady do života
Domácí rádce
Údržba bytu
Péče o domácnost
Vaříme
DIA
Z kuchyně babiček
Tvorba mladých
Tipy na výlet
Kuriozity
O mém podnikání
O mně
Archiv



spolupráce s
finanční a ekonomické poradenství

webmaster