***  internetový časopis nejen pro ženy  ***  *** magazín životního stylu  ***  *** stárnutí je jediný způsob, jak žít dlouho ***

Dnes má svátek:


 
 míchaný
 ovocný
 míchaný zímní
 silvestrovský salát
 ze syrového špenátu
 celerový
 rýžový s uzeným
 salát tropic s těstovinami
 jablečný s hroznem
 vaječný
 okurkový s majonézou
 vajíčkový s těstovinami

 

 
polévka maso drůbež těstoviny, rýže zelenina,luštěniny brambory sladké ryby za babku

Saláty

Míchaný salát
1 hlávkový salát, 2 mladé brukve, 1 salátová okurka, 1 svazek ředkviček, 1 svazeček naťové cibulky. Na zálivku: voda s citrónem, sůl, špetka cukru, 1 lžička oleje.
Ředkvičky nastrouháme na tenké plátky, brukve nakrájíme na nudličky, okurek na plátky, cibulku usekáme, hlávkový salát nakrájíme na nudličky. Všechno promícháme dobře ochucenou citrónovou zálivkou s olejem. Hned podáváme, aby nejen nezvadl, ale aby jsme zachovali co nejvíce vitaminu C.

Ovocný salát
2 jablka, 2 banány, 2 pomeranče, 1 citrón, 1 lžíce cukru, 50 g ořechových jader.
Oloupaná jablka nakrouháme na tenké plátky a hned pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Přidáme plátky banánů, plátky pomerančů a ořechová jádra. Promícháme, narovnáme do mísy a polijeme vodou zředěnou citrónovou šťávou s cukrem. Do salátu můžeme přidat i kompotované broskve nebo meruňky.

Míchaný zimní salát
200 g mrkve, 200 g celeru, 100 g zeleného hrášku, 2 sladkokyselé okurky, sůl, 1 cibule, 100 g majonézy, trochu cukru, soli, citrón.
Očištěnou mrkev i celer uvaříme každé zvlášť v troše osolené vody. Nakrájíme je na malé kostičky, přidáme k nim hrášek z konzervy, pokrájené okurky a sekanou cibuli. Přidáme majonézu, dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou a vše promícháme.

Silvestrovský salát
500 g kyselého zelí, 100 g sterilovaného červeného zelí, 100 g strouhané mrkve, 100 g nahrubo strouhaných jablek, 50 g pokrájené cibule, 1 dl vody, šťáva z jednoho citrónu, 2 lžíce oleje, lžička cukru, půl lžičky soli a půl lžičky pepře.
Zelí, mrkev, jablka i cibuli promícháme a zalijeme marinádou, připravenou ze zbývajících přísad.

Salát ze syrového špenátu
25 dkg mladých špenátových listů, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, špetka soli, trochu cukru a vody.
Proprané listy necháme dobře okapat, pak je promícháme marinádou a navrch posypeme jemně sekanou cibuli. Salát hned podáváme. Špenátové listy můžeme také promíchat s hlávkovým salátem nebo s nakrouhanou ředkvičkou.

Celerový salát
40 dkg celeru, 1 větší jablko, 15 dkg majonézy, zelená petržel, 4 rajčata a trochu soli a pepře.
Celer očistíme, oloupeme a syrový jemně nastrouháme, pak přidáme nastrouhané jablko a salátovou směs promícháme s majonézou. Hotový salát posypeme sekanou petrželí a okraj salátu ozdobíme rajčaty nakrájenými na čtvrtky, mírně je osolíme a opepříme.

Rýžový salát s uzeným masem
15 g rýže, 1/2 květáku, 200 g vařeného uzeného masa, 150 g majonézy, sůl, špetka cukru, špetka pepře, petrželka, citrón.
Uvaříme rýži, rozprostřeme na síto nebo na utěrku a necháme proschnout. Květák uvaříme v osolené vodě skoro do měkka. Rozebereme jej na drobné růžičky. Maso nakrájíme na drobné kostičky. Dáme s rýži do mísy a vše promícháme s majonézou, ochucenou citrónovou šťávou, cukrem a pepřem. Podáváme s hlávkovým salátem.

Ovocný salát tropic s těstovinami
50 g těstovin - mašličky, sůl, 2 pomeranče, 3 mandarinky, 2 kiwi, 1 červený grep, 2 banány, 1 větší červené jablko, šťáva ze dvou citrónů, podle chuti 1-2 lžíce moučkového cukru (nemusí být), 8 dlouhých cukrářských piškotů.
Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě, slijeme a důkladně propláchneme studenou vodou, necháme odkapat a vychladnout. Grep oloupeme, stáhneme všechny vnitřní tvrdé slupky a rozdělíme jej na menší kousky. Pomeranče a mandarinky oloupeme, rozebereme na dílky, které ještě rozpůlíme a odstraníme jadérka. Jablko omyjeme, odstraníme jaderník, neoloupané nakrájíme. Kiwi oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky. Ovoce smícháme, přidáme šťávu ze dvou citrónů, případně cukr a promícháme. Vmícháme na kolečka nakrájené banány, přidáme vychladlé těstoviny, dobře promícháme a rozdělíme do větších misek. Do každé ozdobně zastrčíme 2 cukrářské piškoty a okamžitě podáváme.

Jablečný salát s hroznovým vínem
4 větší jablka, 1/4 kg hroznového vína a šťáva z 1 citrónu. Na sirup: 1/10 litru vody, 7 dkg moučkového cukru a 2 kousky tence sloupané citrónové kůry.
Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme cukr, citrónovou kůru a 4 minuty povaříme. Křehká jablka oloupeme a na hrubším struhadle je nastrouháme, dáme do misky, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme bobule hroznového vína, zalijeme cukrovým sirupem a promícháme. Dobře vychlazený salát podáváme jako přílohu.

Vaječný salát
4 vejce uvařená natvrdo, 10 dkg vařených brambor, 10 dkg sterilovaného celeru, 3 dkg cibule, trochu soli a citrónové šťávy a 15 dkg majonézy.
Vejce, brambory, celer a cibuli nakrájíme na drobnější kostičky, dáme do misky, osolíme, okyselíme a dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme majonézu.

Okurkový salát s majonézou
1 salátová okurka, 50 g majonézy, 1 stroužek česneku, 1 lžička sekaného kopru, ocet, špetka cukru, sůl.
Okurku jemně nakrájíme a dáme do mísy. Majonézu ochutíme česnekem utřeným se solí, cukrem a octem, promícháme s ní salát a na povrchu jej posypeme sekaným koprem.

Vajíčkový salát s těstovinami
100 g těstovin - vřetýnka, 8 natvrdo vařených vajec, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, 1 střední majonéza, 1 cibule, 1 nepříliš velké kyselejší jablko, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, pórek, kousek červené papriky.
Vřetýnka uvaříme v osolené vodě, slijeme a propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Vejce oloupeme a nakrájíme na plátky, cibuli jemně nasekáme, jablko oloupeme a nakrájíme na nudličky, hrášek slijeme. V míse smícháme polovinu majonézy s hořčicí, přidáme cibuli, jablko, vejce, pepř a opatrně promícháme. Postupně přidáváme uvařené těstoviny a majonézu ( množství podle potřeby). Promícháme, přisolíme a necháme v chladu asi 30 minut odležet. Na talířích ozdobíme pórkem a proužky červené papriky.



 

Kam s penězi
Rodinné finance
Postřehy
Životní styl
Péče o tělo
Zdravá výživa
Potravinové doplňky
Civilizační choroby
Rady do života
Domácí rádce
Údržba bytu
Péče o domácnost
Vaříme
DIA
Z kuchyně babiček
Tvorba mladých
Tipy na výlet
Kuriozity
O mém podnikání
O mně
Archiv



spolupráce s
finanční a ekonomické poradenství

webmaster