***  internetový časopis nejen pro ženy  ***  *** magazín životního stylu  ***  *** stárnutí je jediný způsob, jak žít dlouho ***

Dnes má svátek:


 
 kotlet s cibul.omáčkou
 kotlet s jablky
 plněná balenka
 telecí roláda
 hovězí s kapustou
 cikánské roštěnky
 zadělávané skopové
 telecí řízky zapečené
 mleté maso se zeleninou
 moravští brabci
 telecí ptáčci
 závitky s houbami

 

 
polévka těstoviny,rýže drůbež zelenina,luštěniny saláty brambory sladké ryby za babku

Maso


Kotlet s cibulovou omáčkou
4 kotlety, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, hladká mouka, sůl, 2 cibule, 2 lžičky rajčatového protlaku, 200 g kysané smetany.
Kotlety omyjeme a mírně naklepeme. Osolíme a poprášíme hladkou moukou. V pánvi rozpustíme a zahřejeme máslo a olej. Maso opékáme dozlatova asi 5 minut z každé strany. Pak maso vyjmeme ze šťávy a odložíme stranou do tepla. Na půlkolečka nakrájíme 2 cibule a osmahneme je. Téměř na závěr posypeme sladkou paprikou, přidáme 2 lžičky rajčatového protlaku a 200 g kysané smetany. Cibulovou omáčku krátce za stálého míchání povaříme. Potom do ní vložíme kotlety a ještě je necháme prohřát. Pokrm bude skvěle chutnat jak s vařenými či s restovanými bramborami, tak i třeba s rýží.

Vepřový kotlet s jablky
4 kotlety, 2 jablka, sůl, pepř, 1 cibule, olej.
Kotlety naklepeme, posolíme, na okrajích nařízneme a na oleji po obou stranách rychle opečeme. Ve zbylém tuku osmahneme oloupaná jablka a cibuli nakrájená na kolečka. Podáváme s opečeným bramborem nebo s bramborovou kaší a na každou kotletu dáme několik plátků opečených jablek s cibulí.

Plněná masitá balenka
1 kg masa (telecího nebo vepřového), sůl, 50 g slaniny, 3 vejce, 1 okurek, 100 g másla.
Z telecí plece nebo z vepřového masa necháme u řezníka rozříznout plát. Dobře jej naklepeme, posolíme, vyložíme tenkými plátky slaniny. Na ni pokládáme kolečka natvrdo vařených vajec a plátky okurek. Maso sbalíme a dobře převážeme motouzem. Balenku pak na másle osmahneme ze všech stran, pak dáme do trouby a za občasného podlévání povrchu vypečeným tukem do měkká upečeme. Krájíme na plátky a podáváme s bramborem.

Telecí roláda
3/4 kg telecího plecka, 5 dkg slaniny, 2 vejce, 3 dkg tuku, 1 sladkokyselá okurka, 1 párek, sůl, hořčice, 5 dkg tuku, 1 lžička hladké mouky.
Maso rozřízneme na plochý plát, který naklepeme, osolíme a slabě potřeme hořčicí. Pak poklademe tenkými plátky slaniny, potřeme umíchanými vejci a buď přidáme párek v celku nebo jej nakrájíme na kolečka. Okurku usekáme na podélné nudličky. Maso pevně zatočíme a ovážeme provázkem. Vložíme na rozpálený tuk do pekáčku a za občasného podlévání upečeme v troubě doměkka. Zbylou šťávu pak trochu zahustíme hladkou moukou a povaříme. Pečeni krájíme příčně na řezy, které mají pestrou nádivku.

Hovězí maso vařené s kapustou
40 dkg předního vařeného hovězího masa, 8 dkg slaniny, 40 dkg kapusty, sůl, trochu pepře, stružek česneku, zelená petržel a vývar.
V kastrolu rozpustíme drobně nakrájenou slaninu, k tomu přidáme na nudličky nakrájenou kapustu, se solí utřený česnek, pepř, jemně nakrájenou zelenou petržel a za občasné podlévání vývarem kapustu udusíme téměř do měkká. Potom k tomu přidáme vařené a na menší kousky nakrájené hovězí maso a vše společně ještě krátce podusíme. Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory.

Cigánské roštěnky
4 roštěnky, sůl, špetka pepře, 60 g sádla, 1 cibule, 1 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce hladké mouky, 1 sladkokyselá okurka, 50 g slaniny.
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a na sádle po obou stranách prudce opečeme. Vyndáme, na zbylém tuku osmahneme do růžová nakrájenou cibuli, přidáme lžíci protlaku a podlijeme asi 1/4 l vývaru. Vrátíme zpět roštěnky, přikryjeme poklicí a dusíme do měkká. Když jsou roštěnky hotové, vyndáme je, šťávu necháme vydusit, zaprášíme moukou, povaříme a procedíme. Do omáčky přidáme kostičky nakrájené slaniny, kterou jsme předem rozpálili, a na kostičky nakrájené okurky.

Zadělávané skopové maso
80 dkg plecka, 10 dkg kořenové zeleniny, 1 cibule, 8 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, 1 stroužek česneku, špetka majoránky.
Cibuli a kořenovou zeleninu pokrájíme na nudličky, osmahneme ji na másle a pak přidáme maso nakrájené na kostky a česnek utřený se solí. Maso osmahneme, podlijeme vodou a přikryté dusíme do měkká. Pak je vyjmeme, omáčku vydusíme až na tuk, zaprášíme moukou, osmažíme, podlijeme vodou a povaříme. Propasírujeme do kastrolu, maso vložíme zpět, přidáme špetku majoránky a už jen necháme projít varem.

Telecí řízky zapečené
4 telecí řízky, 4 plátky šunky, 10 dkg oleje, sůl, 5 dkg nastrouhaného sýra, zelená petržel, kečup.
Řízky na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme a na rozpáleném oleji prudce opečeme po obou stranách. Pak je srovnáme na vymazaný pekáček. Na každý řízek dáme plátek šunky, pokropíme vypečenou šťávou a hustě posypeme sýrem. Podlijeme trochou vody nebo hovězím vývarem a dáme do trouby zapéct. Když sýr zrůžoví, vyndáme a pokapeme kečupem. Podáváme s rýži nebo brambory.

Mleté maso se zeleninou a brambory
300 g mletého masa, 100 g oleje, 1 cibule, 200 g rajčat, 200 g papriky, 400 g vařených brambor, 2 vejce, 2 dl smetany, pepř a sůl.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, mleté maso, osolíme, opepříme. Potom nakrájíme na plátky vařené brambory, paprikové lusky a rajčata. Do vymazaného pekáče klademe střídavě plátky brambor, rajčat, paprik a připraveného orestovaného masa a dáme do trouby zapéci. Když je směs částečně zapečená, zalijeme ji ještě rozkvedlanými vejci se smetanou a dopečeme.

Moravští brabci
375 g vepřového bůčku, 375 g vepřové plece, 100 g cibule nakrájené na celá kolečka, 15 g česneku, 15 g soli, 1 g kmínu, menší sběračka vody.
Ze syrového bůčku a plece nakrájíme stejnoměrné kousky. Vložíme na pekáč nebo kastrol, osolíme a okmínujeme, přidáme cibuli pokrájenou na celá kolečka a utřený česnek. Podlijeme trochou vody a při pečení občas přeléváme vlastní šťávou - podle potřeby se dolévá trochou vařící vody. Pečeme dozlatova . Šťáva se již moukou nezahušťuje, neboť se zahustí rozpečenou cibulí. Vrabci se podávají s kyselým zelím a bramborovým knedlíkem s cibulkou.

Telecí ptáčci
4 telecí řízky, 10 dkg slaniny, 1 cibule, 5 dkg tuku, 1/8 l smetany, 1/2 lžičky hladké mouky, sůl, paprika.
Telecí řízky naklepeme a na okrajích nařízneme. Na každý dáme plátek slaniny, který jsme lehce omočili v paprice, a proužky cibule. Stočíme jako ptáčky a ovážeme nití. Nejdříve opečeme na másle, pak podlijeme a přikryté dusíme. Měkké vyndáme, zbylou šťávu zalijeme smetanou, ve které jsme rozkloktali trochu mouky, a necháme přejít varem.

Závitky s houbami
100 g hub, 1 cibule, sůl, špetka pepře, 1/2 citrónu, 4 tenké telecí řízky, 1/2 sklenice červeného vína, 1/2 šálku sladké smetany, máslo.
Očištěné houby nakrájené na plátky a plátky cibule dusíme asi 5 minut v kousku másla. Ochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Telecí plátky naklepeme, naplníme touto směsí, povážeme nití jako ptáčky, srovnáme je do ohnivzdorné zapékací mísy, kterou jsme dobře vymazali máslem. Pokropíme vínem, polijeme smetanou a asi 15 minut v troubě zapékáme. Podáváme se saláty.



 

Kam s penězi
Rodinné finance
Postřehy
Životní styl
Péče o tělo
Zdravá výživa
Potravinové doplňky
Civilizační choroby
Rady do života
Domácí rádce
Údržba bytu
Péče o domácnost
Vaříme
DIA
Z kuchyně babiček
Tvorba mladých
Tipy na výlet
Kuriozity
O mém podnikání
O mně
Archiv



spolupráce s
finanční a ekonomické poradenství

webmaster