***  internetový časopis nejen pro ženy  ***  *** magazín životního stylu  ***  *** stárnutí je jediný způsob, jak žít dlouho ***

Dnes má svátek:



chlebová
pórková
z fazolových lusků
rybí
fazolová s klobásou
bramboračka s noky
vesnická polévka
kyselá houbová
čočková s uzeným
horalská
hanácká zeleninová
kozí brada
hrstková
štědračka
cibulačka
kulajda
celerová s bramborem
vaječná
čír
syrňačka z Hané
couračka

 

 
drůbež těstoviny,rýže maso zelenina,luštěniny saláty brambory sladké ryby za babku

Polévka je grunt

Chlebová polévka
1,5 l vody nebo vývaru z kostí, asi 20 dkg chlebových kůrek, 6 dkg sádla, 8 dkg cibule, trochu sladké papriky, sůl, 1-2 vejce a zelená petržel.

Suché chlebové kůrky nalámeme na menší kousky. V kastrolu rozpálíme sádlo, dáme do něho nakrájenou cibuli, nakrájený chléb a vše trochu osmažíme. Pak podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme papriku a sůl, asi 20 minut vaříme a pak protlačíme cedníkem. V hrnečku rozkvedláme vejce a za stálého míchání lijeme do vařící polévky. Před podáváním přidáme do polévky jemně nasekanou zelenou petržel. Pro lepší chuť můžeme do polévky přidat nakrájený párek.

Pórková polévka
3 cibule, 3 mrkve, 5 pórků, 300 g brambor, 3 lžíce oleje, sůl, 1/4 l vody, 1/8 l smetany, 2 polévkové lžíce hladké mouky, petrželka, sýr.

Očištěnou, nakrájenou zeleninu osmahneme na oleji, zaprášíme moukou a znovu podusíme. Přilijeme vodu nebo vývar a povaříme. Po 15 minutách přidáme nudličky nakrájené z vařených brambor a vaříme dále, až je vše měkké. Vlijeme smetanu, ochutíme sekanou petrželkou. Na stůl podáme k polévce strouhaný sýr.

Polévka s fazolových lusků
60 dkg fazolových lusků, 10 dkg kořenové zeleniny, sůl, voda, 6 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, 5 dkg cibule, zelená petržel, trochu mletého pepře nebo papriky, lžíce octa a 1 dl kyselé smetany.

Fazolové lusky opereme a překrájíme na kratší kousky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky. Vše vložíme do 1,5 l osolené vody a uvaříme do měkká. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, přidáme k ní nastrouhanou cibuli, jemně rozsekanou zelenou petržel, krátce osmahneme a rozředíme trochou vody. Takto upravenou jíškou zeleninovou polévku zahustíme, podle chuti přidáme pepř nebo papriku, trochu octa a asi 15 minut vaříme. Do hotové polévky přimícháme kyselou smetanu.

Rybí polévka
300 g ryby, 50 g másla, 1 menší cibule, 2-3 mrkve, kousek celeru a petržele, sůl, pepř, 1 lžička Vegety, 2 lžíce krupice a zelená petrželka.

Ryby zalijte vodou, uveďte do varu, osolte a asi hodinu zvolna vařte doměkka. Na másle lehce osmahněte cibuli a zeleninu, zalijte 1/2 - 3/4 l vody, přidejte přecezený vývar z ryby, ochuťte solí, pepřem, Vegetou a povařte. Zahustěte 2 lžícemi krupice rozmíchané v trošce studené vody, přidejte uvařené a vykostěné rybí maso, zelenou petrželku a ještě krátce povařte. Polévku podávejte se žemlí pokrájenou na kostičky.

Fazolová polévka s klobásou
250 g bílých fazolí, 1 cibule, 150 g slaniny, 30 g másla, 1 l masového vývaru (z masoxu), sůl, pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, 2 pórky, 4 klobásy, 1 svazek petrželky.

Bíle fazole namočíme přes noc, Pak necháme okapat na sítu. Cibuli a slaninu nakrájíme na malé kostičky a opečeme na másle. Přidáme fazole a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme, okořeníme muškátem a na mírném ohni vaříme asi 40 minut. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme k polévce a vaříme dalších asi 7 minut. Polévku zahustíme moukou rozmíchanou ve 3 lžících vody, přidáme klobásy a na mírném ohni pod bodem varu asi 10 minut prohříváme. Na závěr polévku ozdobíme posekanou petrželkou.

Bramboračka s noky
1 1/2 litru vody, 25 dkg kořenové zeleniny, 40 dkg oloupaných brambor, houby, majoránku, 5 dkg másla, 2 vejce, mouku.stroužek česneku, majoránka, sůl a pepř.

Do vody dáme vařit nadrobno nakrájenou zeleninu a brambory, houby, osolíme a opepříme. Rozpustíme si máslo, uděláme ne moc tmavou jíšku, kterou zalijeme trochou studené vody. Pak jíšku zavaříme do polévky, přidáme stroužek česneku, který jsme rozetřeli se solí. Pak do polévky zavaříme noky, které připravíme ze dvou vajec, mouky a trochy másla tak, aby nám vzniklo tuhé těsto. Nakonec přidáme rozdrcenou majoránku.

Vesnická polévka
3 rajčata, 1 cibule, půlka malého celeru, petrželová nať, 80 g rýže, 50 g tuku, sůl, pepř a 1 l vody.

V kastrolu rozehřejeme olej, dáme nakrájenou cibuli, rajčata a celer a vše podusíme. Přilijeme horkou vodu, osolíme, okořeníme a vaříme na mírném ohni jednu hodinu. Asi 15 minut před uvařením vsypeme dobře omytou rýži. Před podáváním ochutíme nasekanou petrželkou.

Kyselá houbová polévka
Houby, sůl, kmín, 1 kefír nebo podmáslí, 3 lžíce polohrubé mouky, 2 vejce, ořech másla.

Čerstvé houby nakrájíme na kousky, propereme a dáme do vody (jenom aby houby zakrýval) vařit. Přidáme sůl a kmín. Vaříme asi půl hodiny, houby mají být poloměkké. Do 1 l kefíru či podmáslí zakvedláme 3 lžíce polohrubé mouky, 2 vejce a ořech másla. Za stálého míchání vlijeme pomalu k houbám a pět minut povaříme. Je-li polévka moc hustá, zředíme horkou vodou. Podle chuti můžeme přidat maggi.

Čočková polévka s uzeným
200 g čočky, 100 g polévkové zeleniny, 3 brambory, 1 žloutek, 3 lžíce mléka nebo smetany, špetka soli a pepře, 100 g uzeného masa.

Čočku přebereme a opláchneme, přidáme očištěnou pokrájenou zeleninu, oloupané brambory, sůl a vše uvaříme do měkka. Pak protlačíme sítem a do polévky přidáme žloutek rozmíchaný ve smetaně a vařené uzené maso nakrájené na kostičky. Malinko opepříme a hned podáváme.

Horalská polévka
1/2 l vody, 1 dl mléka, trochu kyselé smetany, 3 lžíce hladké mouky, 3 dkg másla, 15 dkg brambor, sůl, kmín, 1 menší cibule, lžíce sušených hub, 1 vejce.

Oprané houby, pokrájené brambory a kmín zalijeme vodou a zvolna vaříme. Před dovařením, když jsou brambory poloměkké, přidáme mouku rozmíchanou v mléce a povaříme. Nakonec do hotové polévky vmícháme rozšlehané vejce, smetanu a cibuli osmaženou na másle.

Hanácká zeleninová polévka
1 1/4 l vody, 1/4 celeru, 1/2 květáku, 1 pórek, kousek petržele a mrkve, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 1/2 masoxové kostky, 6 dkg rýže, 5 dkg strouhaného sýra.

Očištěnou zeleninu nakrájíme na nudličky, osmahneme na oleji, zalijeme vařící vodou, přidáme masox a povaříme. Přidáme rýži a vaříme, až je vše měkké. Do hotové polévky nastrouháme sýr.

Kozí brada
1 1/2 l vody nebo vývaru, 1/4 hlávky zelí, 2 větší brambory, 2 dl smetany, 2 lžíce hladké mouky, 100 g salámu, 50 g slaniny, máslo, sůl, kmín, pepř a ocet podle chuti.

Do vařící osolené a okmínované vody dáme vařit brambory nakrájené na kostky a na větší trojúhelníky nakrájené zelí. Když jsou brambory skoro měkké, přilijeme smetanu s rozmíchanou moukou, dochutíme octem a pepřem. Zvlášť rozpustíme nakrájenou slaninu a na ní dokřupava osmažíme nakrájený salám, přisypeme do polévky a před podáváním přidáme lžíci másla.

Hrstková polévka
1 1/2 l vody, asi 200 g luštěnin (hrst hrachu, fazolí, čočky a krup), 40 g sádla, 30 g hladké mouky, sůl, majoránka, česnek, případně 1/4 l mléka.

Přebrané a předem namočené luštěniny a spařené kroupy druhý den uvaříme doměkka. Přidáme jíšku ze sádla a mouky, dobře provaříme, dále přidáme česnek utřený se solí a rozemnutou majoránku. Polévku můžeme nakonec zjemnit mlékem.

Štědračka
1 1/2 l vody nebo vývaru, 150 g čerstvých hub nebo žampionů, 200 g brambor, 120 g pohanky, 40 g másla, 20 g hladké mouky, 1 větší cibule, 1 vejce, sůl.

Připravíme zlatou cibulovou jíšku, zalijeme ji vodou nebo vývarem, přidáme houby a uvaříme je téměř doměkka. Pak přidáme brambory nakrájené na kostičky a uvaříme je, nakonec přidáme spařenou a propláchnutou pohanku a krátce ještě povaříme. Do hotové polévky rozšleháme vejce. V některých krajích do štědračky přidávají sušené švestky a hrušky.

Cibulačka
200 g cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1,5 l masového vývaru, půl lžičky pepře, sůl, 2 žloutky, osmažené bílé pečivo.

Cibuli pokrájenou na kolečka osmahneme na másle. Přidáme mouku, sůl, pepř a vše zalijeme vývarem. Polévku ještě asi 10 minut povaříme, procedíme, resp. protřeme přes síto, a zakvedláme žloutky. Podáváme s osmaženým bílým pečivem.

Kulajda
1 l vody , hrstku sušených hub nebo v létě dvě hrsti pokrájených čerstvých hub , sůl , kmín , 4 brambory, 1/4 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, kopr, 3 vejce.

Do vody dáme vařit houby, sůl, kmín. Po chvilce varu přidáme oškrábané brambory nakrájené na kostky. Když jsou měkké, zakvedláme polévku smetanou s moukou a povaříme. Nakonec všleháme celá vejce a přidáme čerstvý sekaný kopr. Polévka je právě nejchutnější, když se použijí čerstvé houby, kopr a dobrá smetana.

Polévka celerová s bramborem
1 cibule, 50 g másla, 1 celer, 2 větší brambory, 1,5 l vody, sůl, 2 žloutky, šálek mléka, žemle.

Pokrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme nastrouhaný celer a chvíli podusíme. Pak přidáme nakrájené vařené brambory - vše zalijeme vodou, osolíme a povaříme. Do hotové polévky vmícháme žloutky rozmíchané v troše smetany nebo mléka. Podáváme s osmaženou žemlí.

Vaječná polévka
6 dkg másla, 2 dkg cibule, 5 dkg hladké mouky, 2 vejce, sůl, 1 1/2 litru vody nebo vývaru z masoxu a lžíce sekané zelené petržele nebo pažitky.

V kastrolu rozpustíme máslo, zpěníme v něm drobně nakrájenou cibulku, přisypeme mouku a do světla ji osmažíme. Do takto připravené jíšky rozklepeme celá vejce, osolíme, rychle mícháme, a jakmile se srazí, zalijeme vodou nebo vývarem. Pak polévku za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Do hotové polévky přidáme sekanou petržel nebo pažitku. (Můžeme také přidat houby podušené na másle a cibulce, zeleninu podušenou na másle apod.) 

Čír
1 1/4 l vody, 400 g čerstvých hub nebo 40 g hub sušených, 100 g polévkových nudlí, 150 g brynzy, 50 g másla, 1/4 l mléka, sůl, kopr nebo pažitka.

Houby nakrájíme a uvaříme ve slané vodě doměkka (sušené houby předem alespoň na hodinu namočíme do studené vody). Pak zavaříme polévkové nudle, a když jsou měkké, přilijeme brynzu rozmíchanou v mléce a polévku zjemníme máslem. Nakonec ochutíme nasekaným koprem nebo pažitkou.

Syrňačka z Hané
1 l mléka, 1/2 l vody, 3 olomoucké tvarůžky, 200 g měkkého tvarohu, sůl, kmín, vařené brambory.

Mléko zředíme vodou, přivedeme do varu a povaříme s kmínem , rozmačkanými tvarůžky a dosolíme. Do talíře dáme tvaroh a nakrájené vařené brambory a zalijeme je horkou polévkou.

Couračka
1 litr vody, 250 g kysaného zelí, 250g brambor, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 1/4 l mléka, 1/4 l smetany, sůl.

Kysané zelí překrájíme a vaříme v osolené vodě, přidáme brambory nakrájené na kostičky, vaříme téměř doměkka. Pak přidáme mouku rozmíchanou v mléku, povaříme, zjemníme smetanou a při podávání přidáme rozpuštěné máslo.



 

Kam s penězi
Rodinné finance
Postřehy
Životní styl
Péče o tělo
Zdravá výživa
Potravinové doplňky
Civilizační choroby
Rady do života
Domácí rádce
Údržba bytu
Péče o domácnost
Vaříme
DIA
Z kuchyně babiček
Tvorba mladých
Tipy na výlet
Kuriozity
O mém podnikání
O mně
Archiv



spolupráce s
finanční a ekonomické poradenství

webmaster