***  internetový časopis nejen pro ženy  ***  *** magazín životního stylu  ***  *** stárnutí je jediný způsob, jak žít dlouho ***

Dnes má svátek:


 
rizoto
těstoviny s tvarohem
špagety s brynzou
špagety po milánsku
kolínka se zeleninou
makaróny s vuřty
rýžový houbovec
rýžové krokety
těstoviny  s  masovou směsí
špagety na slanině s česnekem
nudle se sýrem ( tvarohem )
nudle s ořechy

 

 
polévka maso drůbež zelenina,luštěniny saláty brambory sladké ryby za babku

Těstoviny a rýže

Rizoto
300 g rýže, sůl, 1 malá konzerva zeleného hrášku, 100 g másla, 1 cibule, 200 g uzeného vařeného masa, 50 g strouhaného sýra.
Rýži propláchneme vařící vodou, na kastrole osušíme, přidáme pokrájenou cibuli, máslo a osmahneme. Pak ji zalijeme vařící vodou, přidáme hrášek a pod pokličkou dusíme 20 minut, až se voda vydusí. Vody musí být před vařením na dva prsty vysoko nad rýží. Uvařenou rýži promícháme s usekaným vařeným uzeným masem, dáme na talíře a posypeme strouhaným sýrem.

Těstoviny s tvarohem
200 g těstovin, 150 g měkkého tvarohu, 100 g práškového cukru, 100 g másla, 20 g rozinek, 5 vajec, citrónová kůra, skořicový cukr.
Uvařené těstoviny propláchneme a promastíme části másla. Měkký tvaroh promícháme se 2 žloutky a části cukru, citrónovou kůrou a skořicovým cukrem. Pekáček potřeme máslem, dáme polovinu těstovin, pak vrstvu tvarohu a opět těstoviny. Zbylé bílky a vejce rozšleháme s cukrem a zalijeme těstoviny. Pečeme asi 20 - 25 minut. Jednotlivé porce před podáváním můžeme pocukrovat.

Špagety s brynzou
30 dkg špaget, sůl, 10 dkg slaniny, 3 dkg cibule a 20 dkg brynzy.
Špagety uvaříme v osolené vodě, scedíme a přelijeme studenou vodou. V kastrole rozškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky, zpěníme v ní drobně nakrájenou cibulku, vložíme uvařené špagety a silně je prohřejeme. Pak do nich promícháme brynzu a ihned podáváme. Příloha - salát ze syrové zeleniny. Pro 4 osoby.

Zapékané špagety po milánsku
400 g špaget, 150 g čerstvých hub (žampiónů), 150 g šunky (šunk.salámu), 100 g nastrouhaného sýra, 1 dcl smetany, 3 vejce, sůl, lžíce oleje, drcený kmín, 1 cibule, zelená petrželová nať.
Špagety uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme odkapat. V rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, kmín, a dusíme do měkka. Tyto houby pak promícháme s uvařenými špagetami a nasekanou šunkou, vložíme do vymazané ohnivzdorné mísy, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme smetanou s rozmíchanými žloutky. Navrch rozetřeme tuhý sníh z bílků a zapečeme ve vyhřáté troubě. Na talíři zdobíme sekanou petrželkou.

Kolínka se zeleninou
20 dkg kolínek, 10 dkg mrkve, 10 dkg kedluben, 10 dkg květáku, 10 dkg tvrdého sýra, 3 vejce, 1 lžička hladké mouky, olej, sůl.
Vařenou nebo dušenou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a vymačkáme nadbytečnou vodu. Přidáme uvařené kolínka, strouhaný sýr, vejce a hladkou mouku, osolíme, opepříme a promícháme. Polévkovou lžíci tvoříme na rozpáleném tuku malé placičky a opékáme je po obou stranách. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Makaróny s vuřty
2 dkg sádla, 2 dkg cibule, 15 dkg vuřtů, sůl, 2 lžíce rajského protlaku, 1/8 l vývaru, 20 dkg vařených makarónů a 4 dkg tvrdého sýra.
V kastrolu na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme vuřty nakrájené na nudličky, trochu opečeme, pak přidáme protlak, podlijeme vývarem a asi 5 minut dusíme. Pak přidáme uvařené makaróny, přisolíme, přisypeme polovinu nastrouhaného sýra a dobře prohřejeme. Jednotlivé porce posypeme zbylým sýrem a podáváme se salátem z syrové zeleniny.

Rýžový houbovec
20 dkg rýže, 1 litr mléka, sůl, 8 dkg másla, 3 dkg cibule, 25 dkg čerstvých hub, 25 dkg vařeného prorostlého uzeného masa, stroužek česneku, 3 vejce a trochu tuku na vymaštění pekáčku.
Do hrnku nalijeme mléko, přidáme sůl a přivedeme do varu. Vsypeme přebranou a dobře vypranou rýži, za občasného míchání uvaříme do měkka. Trvá to asi 20 minut. V kastrole na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby a podusíme. Vařené uzené maso nakrájíme na kostičky. Vychladlou rýži, utřený česnek, sůl, podušené houby, uzené maso a rozkvedlaná vejce lehce promícháme, směs dáme do vymaštěného pekáčku a v troubě pečeme do růžova. Rýžový houbovec podáváme s hlávkovým nebo rajčatovým salátem. / pro 4 osoby /

Rýžové krokety
1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 30 dkg mletého masa, 2 hrnečky rýže, 2 a1/4 hrnečku vody, 150 g fazolových lusků, 10 dkg sýra na strouhání, sůl, pepř, olej.

Těstíčko na obalování: 2 lžičky rozehřátého másla, 3 lžíce mouky, 1 hrneček vlažné vody.
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme prolisovaný česnek a smícháme s mletým masem. Uvaříme rýži a necháme ji vychladnout. Fazolky nakrájíme na malé kousky a uvaříme do poloměkka. Nastrouháme sýr a z masa, rýže, fazolek a sýra utvoříme směs. Přisolíme a opepříme. Uděláme kuličky, které namáčíme v těstíčku a smažíme na rozehřátém oleji. Jako příloha se hodí zeleninový salát.

Těstoviny s masovou směsí
250 g uvařených těstovin, 150 g mletého masa, 1 cibule, 50 g tuku, 3 vejce, sůl, špetka pepře, petrželka.
Uvařené těstoviny smícháme s mletým masem, které jsme osmahli předem na pokrájené cibuli a tuku. Když se nudle s masem dobře prohřejí, zalijeme vše vejci a ještě chvílí mícháme.

Špagety na slanině s česnekem
40 dkg špaget, 10 dkg anglické slaniny, 2 stroužky česneku, sůl, 3 vejce a 10 dkg nastrouhaného sýra.
V kastrole rozškvaříme nakrájenou anglickou slaninu, přidáme česnek utřený se solí, uvařené špagety, rozkvedlaná vejce a na ohni mícháme tak dlouho, až vejce kašovitě zhoustnou. Jednotlivé porce posypeme nastrouhaným sýrem. Podáváme s rajským salátem.

Nudle se sýrem nebo tvarohem
350 g středních nudlí, 100 g tvarohu na strouhání nebo sýra, 80 g másla, zelená petržel nebo pažitka, trochu strouhanky, 1 koflík mléka, 1 žloutek, sůl.
V dostatečném množství vody uvaříme nudle. Odcedíme je, prolijeme studenou vodou a trochu promastíme. Do vymazaného pekáčku dáme vždy vrstvu nudlí, posypeme strouhaným tvarohem nebo sýrem a sekanou petrželí nebo pažitkou. Dáme do trouby a po krátkém zapečení zalijeme mlékem se žloutkem a dopečeme. Chceme-li mít nudle sladké, vynecháme petržel a nudle sypeme tvarohem a trochu cukrujeme. Zapečené můžeme podávat s ovocem nebo polité ovocnou šťávou.

Nudle s ořechy a smaženou strouhankou
1 sáček širokých nudlí, sůl, asi 100 g másla, vrchovaté lžíce strouhanky, 2 vrchovaté lžíce strouhaných ořechů, moučkový cukr podle chuti (asi 2-3 lžíce), půl lžičky mleté skořice, 1 kelímek zakysané smetany nebo bílého jogurtu, 1 dcl mléka.
Rozehřejeme asi 2/3 másla a osmažíme na něm strouhanku, vmícháme do ní strouhané ořechy a ještě chvilku smažíme. Necháme prochladnout, potom přidáme mletou skořicí a moučkový cukr. Smetanu nebo jogurt dobře rozmícháme s mlékem. Nudle uvaříme v mírně osolené vodě, slijeme, necháme krátce odkapat a do horkých vmícháme zbývající rozměklé máslo. Rozdělíme na talíře, posypeme připravenou strouhankou a přelijeme smetanou (jogurtem). Okamžitě podáváme.



 

Kam s penězi
Rodinné finance
Postřehy
Životní styl
Péče o tělo
Zdravá výživa
Potravinové doplňky
Civilizační choroby
Rady do života
Domácí rádce
Údržba bytu
Péče o domácnost
Vaříme
DIA
Z kuchyně babiček
Tvorba mladých
Tipy na výlet
Kuriozity
O mém podnikání
O mně
Archiv



spolupráce s
finanční a ekonomické poradenství

webmaster