***  internetový časopis nejen pro ženy  ***  *** magazín životního stylu  ***  *** stárnutí je jediný způsob, jak žít dlouho ***

Dnes má svátek:


 
pohanková kaše
kuba
brynzové knedlíčky
šumavské placky
rychlovka
kološvárské zelí
vejce zapeč.s chlebem
kapustová sekaná
nudle s bramborami
flíčky se zelím
kočičák
jazyk na houbách

 

 
polévka maso drůbež těstoviny, rýže zelenina,luštěniny saláty brambory ryby sladké

Za babku

Pohanková kaše
20 dkg pohanky, 1/2 l vody, sůl. Na sladkou kaši místo vody dáme mléko.
Pohanku musíme nejprve spařit vroucí vodou. Pak ji zalijeme vodou, osolíme a dusíme v troubě jako rýži. Hotová se mastí máslem nebo rozškvařenou slaninou. Jako příloha je vhodný hlávkový salát. Vaříme-li pohanku v mléce, podáváme ji maštěnou máslem a sypanou cukrem a skořicí.

Kuba
300 g krup, 3/4 l vody, 100 g másla, sůl, 50 g sušených hříbků, kmín, špetka pepře, cibule a česnek.
Krupky dobře propereme ve studené vodě. Pak je, podobně jako rýži, osmahneme na troše sádla s jemně pokrájenou cibulí. Chvíli pražíme, pak zalijeme osolenou vodou a přikryté zvolna dusíme. Houby předem namočíme do studené vody. Pak odcedíme, nasekáme na menší kousky a podusíme. Uvařené kroupy promícháme s houbami, okořeníme, dáme do dobře vymaštěného pekáče a asi čtvrt hodiny v troubě zapékáme. Na povrchu před pečením pokapeme rozpuštěným sádlem. Podáváme se salátek z kyselého zelí.

Brynzové knedlíčky se slaninou
25 dkg brynzy, 12 dkg krupice, 12 dkg strouhanky, 2 vejce, sůl a 12 dkg slaniny.
Brynzu, krupici, strouhanku, vejce a sůl propracujeme v těsto. Pak z těsta utvoříme malé knedlíčky a vaříme je ve slané vodě asi 8 minut. Uvařené vyjmeme, polijeme rozškvařenou slaninou a podáváme k dušené zelenině. / pro 4 osoby /

Šumavské placky
2,5 dl mléka, 30 g droždí, 4 celá vejce, sůl, půl lžičky drceného kmínu, 500 g polohrubé mouky, 250 g kyselého zelí, olej.
Ve vlažném mléce rozpustíme droždí. Přidáme vejce, sůl, kmín a mouku. Vypracujeme těsto, do něhož zamícháme nadrobno pokrájené zelí. Na olejem vymaštěný plech klademe z tohoto těsta vyválené tenké placičky, které v dobře vyhřáté troubě do červena pečeme.

Rychlovka
1 větší cibule, 1 1/4 l vody, červená paprika, kmín, sůl, 100 g brynzy, 2 krajíce chleba.
Cibuli nakrájíme na kousky a dáme vařit do vody s červenou paprikou, kmínem a solí. Krajíce staršího černého chleba nakrájíme na kousky a s brynzou vložíme do polévkové mísy. Zalijeme vařící vodou, zamícháme a ihned podáváme.

Kološvárské zelí
50 dkg kysaného zelí, 60 dkg vepřového masa, 10 dkg cibule, 8 dkg sádla, stroužek česneku, 1 dkg mleté papriky, sůl, trochu kmínu, 10 dkg rýže, 1/10 l smetany a vývar z masa na podlévání.
Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky, kmín, sůl, papriku, utřený česnek a vše osmažíme. Potom za občasného podlévání trochou vody nebo vývaru pražíme maso téměř do měkka. Nakonec přidáme pokrájené kysané zelí, opranou rýži, podle potřeby podlijeme vývarem a dusíme, až je vše měkké. Do hotového jídla přilijeme smetanu, a krátce zapečeme v troubě. Jako přílohu podáváme chléb.
/pro 6 osob a je to super/

Vejce zapečená s chlebem a zeleninou
3 vejce, 5 dkg pórku nebo cibule, 3 dkg másla, 12 dkg tmavého chleba, sůl, a 2 dkg nastrouhaného sýra.
V pánvi rozpustíme máslo, vložíme do něho pórek nakrájený na tenká kolečka nebo zelenou cibuli, chléb nakrájený na kostičky a vše trochu opečeme. V hrnečku rozšleháme vejce se solí, zalijeme jimi chléb s pórkem, posypeme sýrem, vložíme do horké trouby a asi 6 minut zapékáme. Podáváme se salátem. / pro 2 osoby /

Kapustová sekaná
1 hlávka kapusty, 30 dkg měkkého salámu, 1 cibule, 10 dkg slaniny, 3 housky, 2 vejce, mléko, sůl, pepř, česnek podle chuti.
Předem ve slané vodě povařenou kapustu necháme okapat a nadrobno nasekáme. Přidáme žemli namočenou v mléce, vejce, nakrájený salám a slaninu, utřený česnek. Osolíme, opepříme a dáme do vymazaného pekáčku upéct. Když děláme karbanátky, obalujeme je ve strouhance a smažíme po obou stranách.

Nudle s bramborem
1 kg brambor, 200 g širokých nudlí, 4-5 cibuli, sádlo.
Uvaříme hrnec brambor v osolené vodě a pošťoucháme je. Uvaříme ve slané vodě široké nudle. Usmažíme drobně nakrájenou cibuli na sádle. Vše smícháme. Podáváme s podmáslím.

Flíčky se zelím
40 dkg flíčků, 50 dkg hlávkového zelí, 1 cibule, 8 dkg sádla, sůl, kmín a 10 dkg slaniny.
Flíčky uvaříme v dostatečném množství osolené vody, uvařené scedíme a propláchneme studenou vodou. Očištěné zelí nakrouháme na jemné nudličky a uvaříme s kmínem do měkka. Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibulku. Uvařené flíčky dáme do pekáče, přidáme uvařené zelí a osmaženou cibulku, promícháme, podle chuti přisolíme a necháme v troubě prohřát. Jednotlivé porce polijeme nakrájenou rozškvařenou slaninou. Podáváme jako samostatný pokrm.
/pro 6 osob a je to super/

Kočičák
15 dkg krup, 20 dkg hrachu, sůl, trochu majoránky, 6 dkg sádla a 8 dkg mastných škvarečků.
Odděleně uvaříme do měkka kroupy a den předem přebraný, přes noc namočený hrách. Kroupy vaříme se lžičkou sádla, aby se při vaření tak snadno nepřipalovaly. Hrách vaříme s trochou majoránky. Měkké kroupy a hrách smícháme, promastíme zbývajícím sádlem a upravíme na talíři. Povrch pokrmu posypeme nadrobno nakrájenými, rozškvařenými škvarečky. / pro 2 osoby /

Jazyk na houbách
1 větší jazyk, 2 stroužky česneku, 3 zrnka nového koření, 3 pepře, 60 g tuku, 40 g cibule, 200 g hub, kmín, pepř, lžička červené papriky, vývar z jazyka, 18 g hladké mouky, sůl.
Jazyk uvaříme se 2 stroužky česneku a 3-4 zrnky nového koření a pepře. Měkký jazyk vyndáme do studené vody, odstraníme z něj blánu a nakrájíme na tenké plátky. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme do ní umyté, na menší kousky nakrájené houby, kmín, koření, papriku a za občasného míchání dusíme ve vlastní šťávě. Pak houby podlijeme naběračkou vývaru. Udušené houby zaprášíme moukou, promícháme a dle potřeby zředíme vývarem. Na závěr do hub vložíme připravený jazyk.



 

Kam s penězi
Rodinné finance
Postřehy
Životní styl
Péče o tělo
Zdravá výživa
Potravinové doplňky
Civilizační choroby
Rady do života
Domácí rádce
Údržba bytu
Péče o domácnost
Vaříme
DIA
Z kuchyně babiček
Tvorba mladých
Tipy na výlet
Kuriozity
O mém podnikání
O mně
Archiv



spolupráce s
finanční a ekonomické poradenství

webmaster