***  internetový časopis nejen pro ženy  ***  *** magazín životního stylu  ***  *** stárnutí je jediný způsob, jak žít dlouho ***

Dnes má svátek:


 
ovocný
ořechový
s ovocem

 

 
bábovky řezy cukroví dorty ostatní

Koláče - dia

Ovocný koláč
100 g tuku, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 2 dl mléka, 1 balíček vanilkového pudinkového prášku (40 g), 1/2 balíčku kypřícího prášku, náhradní sladidlo (místo 120 g cukru), tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy, 400 g jablek nebo borůvek nebo 500 g meruněk nebo broskví.
Změklý tuk rozetřeme se sladidlem a vejci, vmícháme vlažné mléko, mouku a pudinkový prášek prosáté s kypřícím práškem. Těsto lehce promícháme a nalijeme do vymaštěné, moukou vysypané koláčové formy. Povrch uhladíme, pokryjeme ovocem a upečeme v mírně vyhřáté troubě .

Ořechový koláč
100 g polohrubé mouky, 25 g hladké mouky, 40 g Sorbitu nebo jiného umělého sladidla, 40 g vlašských ořechů, 1/3 balíčku prášku do pečiva, 40 g tuku, 1 vejce, 125 ml mléka, tuk na vymaštění a mouku na vysypání formy.
Mouku s kypřícím práškem prosijeme do misky a promícháme s umletými ořechy. Teplé mléko, Sorbit, vejce a rozehřátý tuk rozšleháme v mixéru nebo v misce, vlijeme do ořechové směsi, rychle promícháme a nalijeme do vymaštěné, moukou vysypané koláčové formy a upečeme.

Koláčky s ovocem
250 g hladké mouky, 80 g Hery, 1 lžičky kypřicího prášku, 1 vejce, citrónová šťáva, špetka soli, tuk na vymaštění formiček. Krém: 4 dl mléka, 50 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 1 žloutek, nekalorické umělé sladidlo, 700 g ovoce (broskve, jahody, maliny, meruňky, mandarinky, pomeranče, kiwi). Poleva: 1 vody, 15 g želatiny, citrónová šťáva, nekalorické umělé sladidlo.
Na vál prosijeme mouku a kypřící prášek, přidáme drobně nakrájený tuk a vše promneme. Přidáme citrónovou šťávu, vejce, sůl, podle potřeby i několik kapek studené vody a krátce zpracujeme v hladké těsto. Necháme je v chladu chvíli odležet, pak je rozdělíme na 10 stejně velkých kousků, které vtlačíme do koláčových formiček (o průměru asi 10 cm) slabě vymaštěných tukem. Upečeme je v horké troubě do světlerůžova. Po vychladnutí naplníme vlažným krémem a necháme vychládnout. Poklademe je ovocem a zalijeme želatinovou polevou. Příprava krému: V mléce rozkvedláme pudinkový prášek a žloutek, za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme 1 minutu. Při chlazení krém občas zamícháme, pak osladíme sladidlem rozpuštěným ve lžíci mléka. Příprava polevy: Želatinu rozmícháme s několika lžícemi studené vody a necháme 1 hodiny bobtnat. Zbylou vodu zahřejeme na 80 C, sejmeme z plotny, vmícháme želatinu a po rozpuštění polevu osladíme a okyselíme. Vychladíme ji, jakmile začíná po obvodu nádoby houstnout, hned polevu použijeme.



 

Kam s penězi
Rodinné finance
Postřehy
Životní styl
Péče o tělo
Zdravá výživa
Potravinové doplňky
Civilizační choroby
Rady do života
Domácí rádce
Údržba bytu
Péče o domácnost
Vaříme
DIA
Z kuchyně babiček
Tvorba mladých
Tipy na výlet
Kuriozity
O mém podnikání
O mně
Archiv



spolupráce s
finanční a ekonomické poradenství

webmaster